Bekalan Kurma Ramadhan 2013
Bulan
Ramadhan adalah lebih baik dari seribu bulan. So bulan puasa ni la kita
nak rebut nak buat ibadat banyak2 sebab masa ni pintu syurga terbuka
dan pintu neraka tertutup, jadi amalan ibadat yang kita buat senang la
nak sampai insyaAllah. Selain amalan yang wajib seperti berpuasa di
bulan Ramadhan bagi yang mampu melakukannya. Dan banyak juga amalan2
sunat yang lain.
Nak
cari pahala memang senang tambahan di bulan puasa. Kita disunatkan
berbuka puasa dengan 3 biji kurma. So kalau dah sebulan maksudnya 3 biji
kali dengan 30 hari, dan bekalan kurma yang kita kena ada adalah
sebanyak
3 Biji x 30 Hari = 90 Biji
1 Biji = 10g
90 Biji x 10g= 900g
So
untuk memastikan tenaga yang berpanjangan pastikan anda mempunyai
bekalan kurma lebih kurang 1kg per person untuk seorang. Makan dalam
sehari 3 biji sewaktu berbuka. Kalau anda nak makan 3 biji waktu berbuka
dan 3 biji waktu bersahur so kena ada dalam 2kg la per person.
Makan
kurma sewaktu berbuka banyak faedahnya. Dikala perut lapar satu hari
tak makan, makanan yang pertama yang sunat dimakan mengikut amalan Nabi
Muhammad S.A.W adalah buah kurma. Ini kerana buah kurma kaya dengan
protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti besi,
kalsium, sodium dan potasium.
Jika dikira dari segi saintifiknya kandungan protein didalam kurma lebih kurang 2 %, serat hampir 4 %
manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 % glukosa. Ini menunjukkan
kandungan gula didalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna
apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap badan adalah serta
merta. Gula didalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan
gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh
menyerap terus dalam badan. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim
sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap badan sebagai tenaga.
Kulit kurma yang mengandungi serat, amat
baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara
kandungan vitamin A dan C amat tinggi dan banyak mengandungi potasium
yang diperlukan oleh badan untuk sistem saraf. Memang dalam susu, yogurt
dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit.
Pengambilan potasium yang berlebihan tidak mengumpul toksik didalam badan dan tidak memudaratkan. Sebaliknya ia merangsang selera makan bagi yang berpenyakit serta bagus untuk golongan yang mengalami sembelit,
lemah otot, sengal-sengal badan, letih, lesu, mengalami tekanan serta
menguatkan daya ingatan. Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk
menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga adalah setanding. Mungkin atas
alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah
menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.
Kurma diakui sebagai buah berkhasiat dan sebagaimana Firma Allah s.w.t. dalam surah al-Mukminah ayat 19
“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun
kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak
dan sebahagiannya kamu makan”.
Umat Islam digalakkan berbuka dengan kurma bersandarkan sabda Rasulullah s.a.w. yang mana maksudnya
“Rumah yang tiada kurma seperti rumah
yang tidak mempunyai makanan”. Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah
kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi.
Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam.
Kurma menyumbang tenaga serta merta kepada si pemakan dan ini
memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib dan
terawih. Apabila badan berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita
makan berlebihan mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan
terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan
yang diambil kebanyakannya mengandungi karbohidrat tanpa tenaga
serta-merta menjadi penyebab apabila selesai makan mata pun mengantuk.
Diriwayatkan oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat.
“Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan
kolestrol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan
tekanan darah tinggi. Dalam perobatan homeopathy, biji kurma dikisar
halus atau dijadikan serbuk seperti teh, direndam dan diminum bagi
menyembuhkan pelbagi jenis penyakit.
Kita seharusnya memakan buah kurma bukan
hanya dalam bulan puasa sahaja. Kurma baik dijadikan pengganti makanan
ringan yang hanya mengandungi karbohidrat, garam, lemak dan gula
berlebihan yang boleh membawa pelbagai jenis penyakit.
Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat
besi, kalsium, fosforus, odium, potassium, vitamin A dan C dan juga
niasin dan mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia
perubatan tradisional.
Kurma yang dikenali sebagai Phoenix
danctylifera , dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan
usus yang kronik, di mana ketidakserasian dengan gluten, menghalang
penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mengandungi sejenis bahan protein
serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang
dicetuskan oleh gluten dalam usus kecil. Tindak balas itu jika dibiarkan
boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.
Kurma juga merupakan penawar dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah insomnia.
Bagi mereka yang mengalami masalah batuk, kurma sesuai untuk diamalkan
kerana kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan
gatal-gatal dalam kerongkong sekaligus menghentikan batuk.
Mengikut pendapat pakar perubatan, buah
kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama
ada semasa hamil atau selepas bersalin.
Kurma membantu mencegah daripada
sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar,
merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawaskan. Di
samping menambahkan tenaga seksual, kurma juga boleh digunakan sebagai
pencuci mulut.
Khasiat kurma telah terbukti dalam
membantu memanaskan badan, mencergaskanotak dan tubuh serta mencergaskan
minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan
perjalanan darah dan menghindarkan daripenyakit barah, merawat buah
pinggang dan mencuci hati dan membantu mengurangkan pengaliran darah
semasa kelahiran.
Saya ada menjual Kurma Mariami:
Kurma Mariami Grade AA
6kg=RM235
1kg=RM40
500g=RM20
250G=RM10
Untuk maklumat lanjut sila layari:
http://emelfoufenterprise.blogspot.com/2012/06/kurma-supplier-in-kl-retail-or.html
HOW TO ORDER?
1. E-mail me: emelfoufenterprise@yahoo.com
2. Mention type of Kurma that you want, quantity and address for delivery
3. I will get back to you as soon as possible
Saya ada menjual Kurma Mariami:
Kurma Mariami Grade AA
6kg=RM235
1kg=RM40
500g=RM20
250G=RM10
Untuk maklumat lanjut sila layari:
http://emelfoufenterprise.blogspot.com/2012/06/kurma-supplier-in-kl-retail-or.html
HOW TO ORDER?
1. E-mail me: emelfoufenterprise@yahoo.com
2. Mention type of Kurma that you want, quantity and address for delivery
3. I will get back to you as soon as possible
Comments
Post a Comment